İSMETPAŞA MAH. 801. SOK. MERKEZ 3 NOLU AİLE SAĞLIĞI MERKEZİ NO:4 ŞIRNAK/MERKEZ

Şırnak Merkez 3 nolu ASM, bebek dostu olup A sınıfındadır.

Şırnak Merkez 3 nolu Aile Sağlığı Merkezimiz "bebek dostu ASM" olup "A" sınıfındadır.

Şırnak Merkez 3 nolu Aile Sağlığı Merkezi olarak Dünya Sağlık Örgütü’ nün önerdiği ve yürütülen programa göre “bebeklerin doğumdan hemen sonra emzirmeye başlatılması, ilk 6 ay sadece anne sütü verilmesi ve 6. aydan sonra uygun besinlerle beraber emzirmenin 2 yaş ve ötesine kadar devam ettirilmesi”  ve bu şekilde tüm bebeklerin yaşama sağlıklı başlaması temel amacımızdır.

Şırnak Merkez 3 nolu Aile Sağlığı Merkezi olarak tarafımızca emzirmenin korunması ve desteklenmesi ile programın temelini oluşturan başarılı emzirmede 10 adım stratejisinin sağlık kurumumuzda uygulanarak ve devamının sağlanması, ayrıca beslenme bozukluklarının önlemesi yoluyla çocuklarda morbidite ve mortalite oranlarını düşürmek hedeflenmektedir. 

BAŞARILI EMZİRMENİN ON ADIMI Temel Yönetim Uygulamaları

1. Kuruluşta anne sütü ve emzirme uygulamasının korunması, teşvik edilmesi ve desteklenmesi amacıyla bir emzirme politikası oluşturulur. a) “Anne Sütü Muadillerinin Pazarlanmasıyla ilgili Uluslararası Yasa” ve Dünya Sağlık Asamblesi’nin ilgili kararları eksiksiz şekilde uygulanır. b) Personel ve ebeveynlerle düzenli aralıklarla paylaşılan, yazılı bir “bebek beslenme politikası” oluşturulur. c) Sürekli izleme ve veri yönetim sistemleri kurulur.

2. Personelin emzirme konusunda annelere destek olmak için gereken bilgi, yetkinlik ve becerilerle donatılması sağlanır. Temel Klinik Uygulamalar

3. Hamile kadınlar ve aileleri emzirmenin önemi ve yönetimi konusunda bilgilendirilir.

4. Annelerin bebekleri ile doğar doğmaz en kısa sürede ten-tene temas kurması sağlanarak, en kısa sürede emzirmeye başlaması ve temasın kesintisiz şekilde sürmesi için annelere destek olunur.

5. Emzirmenin başlatılması ve sürdürülmesi ile sık karşılaşılan güçlüklerin yönetilmesi konusunda annelere destek sunulur.

6. Tıbbi bir zorunluluk olmadığı sürece, yenidoğana anne sütünden başka herhangi bir yiyecek veya sıvı verilmez.

7. Annelerin bebekleri ile bir arada tutulması ve günün 24 saati aynı odada kalmaları sağlanır.

8. Annelerin bebekleri acıktığı zaman verdiği işaretleri tanıması ve bunlara yanıt vermesi konusunda annelere destek olunur.

9. Biberon ve emzik kullanımı ve riskleri konusunda annelere danışmanlık hizmeti verilir.

10. Ebeveynlerin ve bebeklerinin emzirme konusunda sürekli destek ve bakım hizmetlerine erişim sağlayacakları merkezlerle ilgili bilgilendirilmeleri taburculuk işlemleri öncesinde sağlanır.

**Başarılı Emzirme Önerileri, tüm sağlık kuruluşlarında verilen hizmet üzerinden değerlendirilmek üzere standart olarak kullanılmalıdır.

Şırnak Merkez 3 nolu Aile Sağlığı Merkezimizin temel amacı emzirmenin korunması, özendirilmesi ve desteklenmesi olan “Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Sağlık Kuruluşları Programı”  sürdürülmektedir.

Bebek Dostu Birim Özellikleri

  • Emzirmeye dair yazılı bir politika hazırlanmalıdır.
  • Emzirme Politikası emzirmeye ilişkin 9 önerinin tüm maddelerini kapsamalıdır.
  • Oluşturulan politika hastaların bekleme salonu, muayene odası, personel dinlenme odası, müdahale odası, koridora asılmalıdır.
  • Birime kayıtlı gebeler, emzirmenin yararları ve yönetimi konusunda bilgilendirilmelidir. Gebe eğitiminde anlatılan standartları kapsayan yazılı bir belge mutlaka bulunmalıdır. Gebe eğitimi şu konuları kapsamalıdır. Ek, 2
  • Eğitim verilen tüm gebe ve lohusalar kayıt altına alınmalı ve bu belge dosyada saklanmalıdır.
  • Lohusalara nasıl emzirecekleri ve bebeklerinden ayrı kaldıkları zamanlarda laktasyonu nasıl sürdürecekleri gösterilmelidir.(bebeği tutma, meme verme, süt sağma, saklanması v.s)
  • Tüm gebeler ve lohusalar yeni doğan bebeklere tıbbi bir gerekçe görülmedikçe ilk 6 ay (su dahil) sadece anne sütü verilmesi konusunda bilgilendirilmelidir.(emzik ve biberon kullanmamaları konusu gerekçeleriyle uyarılmalı, anneler emzirmenin 6. ayından sonra uygun ek besinlere geçilerek en az 2 yaşına kadar sürdürülmesi konusunda eğitilmeli)
  • Bebeğin her istediğinde emzirilmesi teşvik edilmelidir. (anneler eğer emziriyorlarsa bebek acıktıkça ve her istediğinde emzirilmesi,  bebeğin 3 saatten fazla uyuması halinde uyandırılıp meme vermeye teşvik edilmesi gerektiği öğretilmelidir.
  • Emziren annelere uygun ortam ve mahremiyet sağlanmalıdır. (emzirme odası veya bölümü)
  • Emzirmenin korunması desteklenmesi ve yaygınlaştırılması için kurumlar arası işbirliği yapılmalıdır. (Bölgede çalışan tüm eczacılar için, anne sütünün desteklenmesi ve mama kullanımının önlenmesi konusunda bilgilendirme toplantısı yapılmalı, okullarda emzirmenin önemi tartışılmalı,  annelere emzirme ile ilgili bir sorunları olduğunda kuruma başvurabilmeleri hususunda işbirliği yapılmalı. Bu amaçla annelere yazılı materyal verilmelidir.
  • Kurumda anne sütü muadili ürünlerle ilgili gerekli düzenlemeler yapılmalıdır. (mama reklam ve broşürleri kesinlikle olmamalı, annelere hediye veya numune dağıtımı yapılmamalı, mama pazarlayan firmaların tanıtım yapması kesinlikle yasaklanmalı, kurumda anne sütü muadili ürünler bulunmamalı, anne sütü muadillerini pazarlayan yasa öğrenilmeli )